ВІЗИТ ПАПИ В УКРАЇНУ http://papalvisit.org.ua
 
Новини
Тріумф візиту Івана Павла ІІ в Україну: на Візантійській Літургії у Львові присутні 1 500 000 прочан

Тріумф візиту Івана Павла ІІ в Україну: на Візантійській Літургії у Львові присутні 1 500 000 прочан

Незважаючи на численні скептичні виступи, що, мовляв, візит Святішого Отця не викликав в українців очікуваного інтересу, перебування Івана Павла ІІ в Україні пройшло і завершилося тріумфально. Півтора мільйона прочан (офіційна інформація прес-служби Ватикану) під час Святої Літургії у візантійському обряді на Львівському іподромі засвідчують: Львів ще раз ствердив, що є насамперед духовним осердям України. Залишається сподіватися, що отриманий від Папського візиту імпульс стане початком відродження релігійності та духовності українського народу.


27.06.2001 (18:28) // Religious Information Service of Ukraine
Тріумф візиту Івана Павла ІІ в Україну: на Візантійській Літургії у Львові присутні 1 500 000 прочан

   О 9.40 Іван Павло ІІ в’їхав на іподром разом із Главою Української Греко-Католицької Церкви Любомиром Кардиналом Гузаром. Скандуванням “Вітаємо!” його зустріли радісні прочани. Слідом за папамобілем на іподром увійшов Президент України Леонід Кучма та члени офіційної державної делегації.

  Напочатку Святої Літургії з привітанням виступив Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. Подякувавши Президентові України, мерові Львова В.Куйбіді, губернаторові М.Гладію за допомогу у сприянні візиту Святішого Отця в Україну, владика Любомир звернувся до Його Святості: “Благодать Святого Духа зібрала нас сьогодні на цю спільну молитву, на цю Божественну Літургію разом з тобою, Наш Отче… Сьогодні вітає Тебе галицька земля – західні області України, яким в останні десятиліття випала особлива доля берегти цю віру особливим свідченням вірності Христовій науці”.

  У своєму виступі Блаженніший Любомир зазначив, що Українська Греко-Католицька Церква, “понісши великі й надзвичайно болісні втрати, все ж щасливо вистояла і при першій нагоді відновила своє нормальне публічне існування”. Сприяли цьому віра безлічі мучеників та ісповідників. Особиста опіка Святішого Отця над нашою Церквою, єдність із Римським Апостольським Престолом стали для УГКЦ духовним скарбом і непохитною опорою.

  Блаженніший Любомир від імені УГКЦ попросив прощення в усіх, кого коли-небудь у будь-який спосіб скривдили, і пробачив кривду, заподіяну Церкві: “У твоїй присутності, Святіший Отче, від імені Української Греко-Католицької Церкви бажаю просити прощення у Господа, творця і Батька нас усіх, як також у тих, кого ми, сини і дочки цієї Церкви, в будь-який спосіб скривдили. Щоб не тяжіла над нами жахлива минувшина і не затруювала наше життя, ми радо прощаємо тим, хто в будь-який спосіб кривдив і нас”.

  На порозі нового тисячоліття Глава УГКЦ Любомир Кардинал Гузар озвучив план душпастирської праці Церкви: “Святість об’єднаних людей у паломничанню на шляху до церковного сопричастя, щоб здійснити волю Христа-Спасителя”.

  Після цього розпочалася Божественна Літургія. Після малого входу (внесення Святого Євангелія) розпочався обряд беатифікації, під час якого Миколая Чарнецького і 24 співмучеників, Теодора Ромжу, Омеляна Ковча і Йосафату Гордашевську проголошено “блаженними, так що їхні празники святкуватимуться щороку, а саме: Миколая Чарнецького і 24 співмучеників – 27 червня; Теодора Ромжі – 1 листопада, Омеляна Ковча – 27 червня і Йосафати Гордашевськоої – 20 листопада”.

  Промова Івана Павла ІІ почалася цитатою прочитаного перед тим Євангелія від Йоана: “Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає” (Ів 15,13) і стала посвятою беатифікованим мученикам. Святіший Отець зазначив, що “мучеництво – це найвища міра служіння Богові й Церкві”. Із його слів, Галицька земля, що протягом історії бачила розвиток Української Греко-Католицької Церкви, була вкрита, як казав незабутній Митрополит Йосиф Сліпий, “горою трупів і ріками крові”. Упродовж ХХ століття чи “століття мучеників” відомі та анонімні герої своїм прикладом протистояли переслідуванню, насильству, смерті, щоби тільки не відректися від своєї віри. Їм ми виявляємо наш подив і нашу вдячність. Єдина дорога у майбутнє – це забути темне минуле, просити і пропонувати прощення одні одним. Саме до цього закликає нас життя беатифікованих мучеників. Усі повинні пам’ятати, що “через хрещення кожен християнин покликаний до святості”.

  Святіший Отець висловив надію, що одного дня ми побачимо у славі Святих Митрополита Андрея Шептицького, справа беатифікації якого триває.

  Ще одна цікава деталь. Під час Знаку Миру єпарх Івано-Франківський Владика Софрон Мудрий підійшов до представників влади і обмінявся з ними поцілунком миру. Особливим був і обряд Святого Причастя. Святіший Отець прийняв із рук Владики Любомира Таїнство Причастя, засвідчивши цим єднання з Українською Греко-Католицькою Церквою у Ісусі Христі. Сотні священиків в цей момент здійснили обряд Причастя посеред прочан.

  Після завершення Святої Літургії Святіший Отець благословив наріжні камені майбутнього Українського Католицького Університету та Львівської Греко-Католицької Семінарії Святого Духа, ікони та предмети церковного вжитку. Після чого представники влади, діаспори та духовенства вручили Іванові Павлу ІІ численні подарунки.

  О 18.10 розпочнеться прощальна церемонія, відліт Івана Павла ІІ Папи Римського до Риму з Львівського летовища.

© The Ukrainian Greek Catholic Church, 2001 © Web design and programming - TRC Web Team, 2001
Support - Oleh Kuzo, 2001-2006, 2011
All rights reserved.