ВІЗИТ ПАПИ В УКРАЇНУ http://papalvisit.org.ua
 
Новини
Беатифікація мучеників УГКЦ завершить півстолітній період переслідування Церкви

Беатифікація мучеників УГКЦ завершить півстолітній період переслідування Церкви

Напередодні завтрашньої беатифікації Святішим Отцем 27 мучеників Української Греко-Католицької Церкви відбулася прес-конференція з нагоди цієї події. Участь у ній взяли ректор Львівської Богословської Академії о.Борис Гудзяк та члени сім’ї о. Романа Лиска, закатованого радянською владою у Львові 1949 року: дружина Неоніла, син Любомир та дочка Дзвенислава.


26.06.2001 (18:57) // Religious Information Service of Ukraine
Беатифікація мучеників УГКЦ завершить півстолітній період переслідування Церкви

   Відкриваючи прес-конференцію, о. Борис Гудзяк зазначив, що завтрашня беатифікація мучеників означатиме завершення півстолітнього періоду переслідувань Церкви. УГКЦ від часу приходу більшовиків на західноукраїнські землі перебувала в опозиції до радянської влади. Це позначилося на долях мільйонів людей, єпископів та священиків Церкви, які разом із рідними і близькими були або знищені, або депортовані на північ Росії. Саме відтоді розпочинається катакомбний період УГКЦ, який не має аналогів в релігійній історії ХХ століття.

  Сьогодні очолюваний о. Борисом Гудзяком Інститут Історії Церкви Львівської Богословської Академії намагається дослідити невідомі сторінки підпілля УГКЦ. Чимало імен та подій залишаються нез’ясованими. Досі не відкрито архіви спецслужб. Проте набагато важливішим о. Борис вважає дослідження того, яким чином єпископи та священики УГКЦ, перебуваючи у підпіллі, зуміли зберегти вірність вірі та обряду, не втратили своєї духовності, проявивши подиву гідні приклади самопосвяти та самопожертви.

  Сім’я о. Романа Лиско почувалася перед журналістами впевнено. Кожен із них стримував хвилювання, намагаючись повно і чітко відповісти на запитання журналістів. Неординарність ситуації відчували усі. Коротко згадавши перипетії арешту батька, його син Любомир зазначив: “Я не знаю, як пояснити наш стан словами. Можу лише сказати, що напередодні завтрашньої події я відчуваю потребу стати іншим, кращим. Тільки так я зможу бути достойним імені свого батька”.

  Нагадаємо, що Божественна Літургія у візантійському обряді та беатифікація розпочнеться завтра, 27 червня, о 9.30 на Львівському іподромі.

  Короткі біографії слуг Божих.

© The Ukrainian Greek Catholic Church, 2001 © Web design and programming - TRC Web Team, 2001
Support - Oleh Kuzo, 2001-2006, 2011
All rights reserved.