ВІЗИТ ПАПИ В УКРАЇНУ http://papalvisit.org.ua
 
Новини
І збудував Христос Церкву на київських схилах

І збудував Христос Церкву на київських схилах

Велична містерія Богослужіння у візантійському обряді за участю Його Святості Івана Павла ІІ Папи Римського відбулася у Києві. Велика кількість прочан, незважаючи на дощ, створила святкову атмосферу під час Святої Літургії. Предстоятелем на ній був Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. Супроводжував Богослужіння зведений хор Української Греко-Католицької Церкви.


25.06.2001 (14:52) // Religious Information Service of Ukraine

   Напочатку Святої Літургії з вітальним словом на адресу Його Святості виступив Владика Василій Медвіт. Його слова були сповнені радістю від присутності на українській землі Івана Павла ІІ: «Радіє сьогодні вільна Україна, , що в її відвічній столиці на місце, де починалося християнство цієї землі та цього народу, прибув наслідник Петра. Радіє тому, що християнство цієї землі від своїх початків було переповнене вселенскістю, було звернене на Схід і на захід, було поміж Сходом та Заходом. Час служити Господеві. Святіший Отче, благослови!”.

  Проповідь Святішого Отця, лейтмотивом якої стала тема єдності Церкви у Христі, пронизували Христові Слова Щоб усі були одно. «Це є Таємниця Церкви, яку бажав Христос. Єдність, основана на об’явленій Істині й Любові, не нехтує людини, її культурою та історією, але включає її в сопричастя Пресвятої Тройці, де все, що правдиво людське, є підтримане і збагачене”.

  Київська земля стала осердям численних свідчень християнської святості. Історія мучеництва Української Церкви та її новітній період свідчать, що духовні корені християнства на київській землі є надзвичайно сильними. Випробування, які спіткали Україну впродовж останнього часу, не похитнули її віри. Сьогодні на часі поставити собі за мету “будувати рідну хату”, як любив говорити Митрополит Андрей Шептицький. “У цю особливу хвилину бажаю вшанувати тих, які випередили вас у вірі і, незважаючи на перенесені величезні випробування, зберегли Священну Традицію. Нехай їхній світлий приклад заохочує вас не боятися. Сповнені Духом Христовим старанно будуйте ваше майбутнє, згідно з Його заповіддю любові”.

  Іван Павло ІІ звернувся із привітанням до Блаженнішого Любомира та Його Еміненції Мар’яна Яворського, священиків та вірних візантійського і латинського обрядів. Саме вони творять спільноту у Христі, в якій зустрічаються східна і західна традиція. “Сьогодні бажаємо духовно повернутися до світлиці Тайної Вечері, щоб краще зрозуміти підстави єдності і посланництва, що привели аж сюди, на береги Дніпра, сміливих вістунів Євангелія, щоб між численними мовами не забракло і тієї, якою розмовляли мешканці Русі”.

  Яскравим проявом єдності Католицьких Церков в Україні стало співслужіння Євхаристійного канону Блаженнішим Любомиром Кардиналом Гузаром та Його Еміненцією Мар’яном Кардиналом Яворським. Завершенням чого стало Сопричастя Його Святості Івана Павла ІІ Папи Римського, єпископів, священиків та вірних. Обряд причастя супроводжувався величною давньокраїнською музикою, співом народної артистки України Ніни Матвієнко та хору “Дударик”, духовними піснями Тараса Петриненка.

  Після численного многоліття Святішому Отцеві, Іван Павло ІІ звернувся до прочан із привітанням українською, російською, угорською, білоруською та польською мовами. На знак пошани Гетьман Українського Козацтва Іван Білас, Командувач Чорноморським флотом України адмірал Кожин принесли Його Святості дарунки. Святіший Отець на завершення благословив гостей, співаків та присутніх на Богослужінні дітей.

  Наступним місцем перебування Івана Павла ІІ стане Львів, куди він прилетить Уже сьогодні увечері. Ласкаво просимо!

  

  Дивись повний текст промови Владики Василія Медвіта.

  Дивись повний текст проповіді Святішого Отця.

© The Ukrainian Greek Catholic Church, 2001 © Web design and programming - TRC Web Team, 2001
Support - Oleh Kuzo, 2001-2006, 2011
All rights reserved.